Hero laparoscopie hond kat
Laparoscopie

Laparoscopie, veiliger, minder pijn en snel hersteld

Laparoscopie is ook wel bekend als kijkoperatie. Het is een operatietechniek waarbij via kleine sneetjes wordt geopereerd. Dit is veel minder belastend voor uw huisdier. 

Laparoscopische sterilisatie

Bij ons op de praktijk kunt u terecht voor een laparoscopische sterilisatie voor uw hond en kat. De eierstokken worden verwijderd via laparoscopie. Hierbij wordt door middel van twee kleine gaatjes in de buikwand de eierstokken verwijderd.

Dit heeft meerdere voordelen. Het is minder pijnlijk voor uw dier en er is minder kans op een infectie. De operatie wordt uitgevoerd door gebruik te maken van lange, smalle instrumenten en een camera (scoop). Hierdoor is het niet nodig dat de chirurg met de handen in de buik komt. De operatieduur is korter. Verder is het niet nodig om antibiotica te geven. De herstelperiode na de operatie is korter en er zijn bijna geen littekens. De hechtingen kunnen na 10 dagen worden verwijderd. 

Cryptorchidie bij uw hond

Als uw hond één ingedaalde testikel heeft, zit de andere testikel nog in de buikholte. 
Via een kijkoperatie is het mogelijk om de niet-ingedaalde testikel te vinden in de buik of in het lieskanaal en dan te verwijderen. De bloedtoevoer naar de testikel wordt dichtgemaakt en de testikel wordt verwijderd.

Laparoscopie bij uw vogel

Soms is het noodzakelijk om u vogel van binnen te bekijken. Dit kan met behulp van een laparoscoop. Hiermee kunnen we eventuele afwijkingen in uw vogel zichtbaar maken.
Zo kunnen we bijvoorbeeld zien waarom vogels in sommige gevallen geen eieren leggen. Dit kan komen door verkalking van de eierstokken of testikels.

Vroeger werd ook de geslachtsbepaling van vogels via laparoscopie gedaan. Dit gebeurt nu niet meer. Er zijn tegenwoordig laboratoria die aan de hand van het DNA in een uitgetrokken veer, het geslacht van de vogel vaststelt. Dit is minder invasief voor de vogel. Wij kunnen u hierbij helpen.