rontgen echo onderzoek
Röntgen- en echo-onderzoek

Wanneer een röntgen- of echo-onderzoek?

Door middel van een röntgenfoto kan de dierenarts de binnenkant van uw dier in beeld brengen.

Röntgenonderzoek wordt uitgevoerd als er problemen zijn met de botten of het gebit. Ook bij andere problemen kan de oorzaak mogelijk in beeld worden gebracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoestende dieren. Door middel van een röntgenfoto kan het hart en de longen worden bekeken. Of als een dier mogelijk een vreemd voorwerp heeft opgegeten, dan kan dit in beeld worden gebracht. Ook eventueel aanwezige blaas- of nierstenen kunnen in beeld worden gebracht.

Vanaf 45-55 dagen dracht kan er een röntgenfoto gemaakt worden om het aantal pups/kittens te bepalen. Zo heeft een teef met 3 of minder pups het risico op een langere dracht en daardoor een moeilijkere bevalling.

Als er onderzoek gedaan moet worden van de organen, dan kan er beter een echo worden gemaakt. Met een echo is het mogelijk om de organen van uw dier goed in beeld te brengen. Zo kan bijvoorbeeld een eventueel aanwezige baarmoederontsteking  met echo onderzoek goed in beeld worden gebracht.

Vanaf 21 dagen dracht is het mogelijk om doormiddel van echo-onderzoek een dracht vast te stellen. Het exacte aantal pups/kittens is moeilijk te diagnosticeren.