Help, mijn konijn wil niet eten!

12 oktober 2023

konijn niet eten

Onlangs werd in mijn praktijk een konijn binnengebracht die niet meer wilde eten.  Iedereen weet hoe belangrijk het is om goed voor je konijn te zorgen. Je zorgt voor een schoon hok, vers water en natuurlijk gezond voedsel. Maar soms, ondanks al je inspanningen, weigert je konijn te eten. Dit kan een vervelende ervaring zijn, en terecht. Want als een konijn niet wil eten, is dat een spoedgeval. Waarom? Omdat er ernstige problemen met het maagdarmkanaal kunnen ontstaan als je niet snel handelt.

Er zijn talloze redenen waarom je konijn de eetlust kan verliezen, maar een van de meest voorkomende boosdoeners is gebitsproblemen. Het lijkt misschien vreemd, maar konijnen hebben tanden die hun hele leven doorgroeien. Als deze tanden niet goed afslijten, kunnen er haken op de kiezen ontstaan, wat pijn veroorzaakt bij het eten. Dit kan ervoor zorgen dat je konijn stopt met eten en snel gewicht verliest.

In dit geval bleek dat gebitsproblemen de oorzaak waren van het eetprobleem. Een tandheelkundige behandeling kan dan levensreddend zijn. Dit houdt in dat het konijn onder narcose wordt gebracht, waarna de dierenarts de haken op de kiezen inkort en bijvijlt. Eventueel kunnen er röntgenfoto's worden gemaakt om de toestand van de wortels van de tanden te beoordelen.

Al vrij snel na de gebitsbehandeling begon het konijn weer met eten. De pijn was verdwenen en ze begon meteen aan haar favoriete groente te knabbelen. Het blijft belangrijk om te controleren en ervoor te zorgen dat je konijn voldoende vezelrijk voedsel binnenkrijgt om verdere gebitsproblemen te voorkomen.

Mocht je merken dat je konijn maaltijden afslaat, onthoud dan dat een bezoek aan de dierenarts van levensbelang kan zijn. Met de juiste zorg en aandacht zal je pluizige metgezel snel weer de oude zijn.

Caroline Hommers
Dierenarts

© De Dierenarts Deurne