PennHip foto's

Januari 2024

Download

Door middel van een serie röntgen foto’s wordt de aansluiting van het heupgewricht in kaart gebracht. Door gebruik te maken van een distractor wordt de bewegingsvrijheid of speling van de heupkop binnen te heupkom getest. Hoe meer speling, hoe groter de kans op artrosevorming door heupdysplasie.

Het onderzoek kan al worden uitgevoerd als de pup 16 weken oud is.

Als er bij uw hond aanleg voor HD wordt vastgesteld, dan kan doormiddel van de juiste voeding en behandeling de kans op het ontstaan van HD worden voorkomen of worden verminderd.

De Pennhip methode wordt alleen uitgevoerd door daarvoor gecertificeerde dierenartsen.

Drs. Caroline Hommers is in het bezit van dit certificaat.

In Nederland accepteert de Raad van Beheer momenteel alleen de beoordeling afgegeven door de WK Hirshfeld stichting.

Hoe wordt de PennHip methode uitgevoerd?

Het onderzoek wordt altijd onder narcose uitgevoerd. De resultaten zijn dan het meest betrouwbaar, omdat de spierspanning tijdens de test dan minimaal is.

 Als uw hond onder narcose is, dan wordt er een serie röntgenfoto’s gemaakt.

Een foto met gestrekte achterpoten, een compressie foto, en een distractie foto.

Voor de laatst genoemde foto wordt er ter hoogte van de heupen een disctractie apparaat tussen beide achterpoten van uw hond gehouden. De beide achterpoten van de hond worden met een geringe kracht, door de dierenarts, naar elkaar toe gedrukt. Hierdoor worden de beide heupkoppen naar buiten gedrukt = distractie.

 Als alle foto’s gemaakt zijn worden deze naar het PennHip instituut in Pennsylvania gestuurd om te worden beoordeeld. De dierenarts ontvangt de uitslag en communiceert deze met u.

De uitslag bestaat uit een distractie-index, waarvan de waardes vergeleken worden met die van andere honden. Als de heupkop zeer los ligt, dan heeft deze hond een grote kans om heupdysplasie te ontwikkelen. Ligt de heupkop strak in de heupkom, dan zal zich een normale heup ontwikkelen.

In het rapport dat u ontvangt staat de distractie-index van beide heupen. Verder staat er in vermeld hoe deze distractie-index ten opzicht van de distractie-index van het ras staat.

Heeft u interesse in de PennHipp methode? Neem dan contact op met De Dierenarts Deurne.

© De Dierenarts Deurne